Elsőre durván hangzik, elismerem. Mégis ezt tanácsoltam egy hasfájós újszülött kisbaba anyukájának, hogy próbálja ki a vödörben fürdetést. Na jó, lehet speciális, erre kialakított vödörben is…

Amikor a kisbaba hasfájós, akár egész nap nyűgösködhet. Ismerjük, ismerem, soha ne jöjjön vissza az az érzés, amikor nem tudtam jót tenni vele…. Előszörre, másodszorra sem.

De aztán körbenéztem a neten, kiolvastam az összes könyvet, amit lehetett, meghallgattam másokat és a védőnőt is.

Mi jó a hasfájós kisbabának?

  • a hasfájós hasát finoman simogatni kell, csakis óramutató járásával egyezően
  • büfiztetni kell, figyelmesen, sokat
  • figyelni kell arra, hogy az anya, aki szoptat, mit eszik
  • nagyon jó a hasfájós kisbabának a fürdés
  • leginkább az a jó a kisbabának, amikor a lába fel van nyomva a hasához, mert akkor ez is masszírozza a hasfájósak hasát
  • és ha az utóbbi kettőt összerakjuk, akkor jó az a fürdetés, amikor a lába nem hosszában lóg, hanem legalábbis derékszögben van , azaz kissé nyomja azt a fájós kis hasacskát.

Tummy Tub -nak, azaz pocak fürdetűnek nevezik ezt a vödröt, amiben nagyon szeretnek fürdeni még később is a babák. Újszülöttet fogni kell benne, ahogy látszik, apró, kis súlyú testüket csak éppen a nyaknál kell megtámasztani, hisz majdnem lebegnek egyébként is.

Kiskádban szoktuk fürdetni a babát, és formakádban, persze van,  hogy a nagykádban együtt fürdünk, és halljuk a híreket a mosdóban, csak alatt fürdetésről is.

Ez egy kedvenc képem, mert azt mutatja, hogy apával is nagyszerű a fürdés.

Ne legyünk mi, anyukák “irigyek”, lehet azt a kisbabát többször is fürdetni egy nap, egyik mindenképpen apa kiváltsága, ugye?

Ezt a biztonságos ülő fürdető módot még nagyobb korban is nagyon szeretik, mert ez a fürdetővödör biztonságosan támasztja a hátat, pláne akkor, amikor már kitöltik a babák a rendelkezésre álló helyet.

Még egyszer kihangsúlyozom, nem tisztálkodásra van, hiszen elég nehezen tudnánk benne szappanozni a babát, de ritkán van szükség tisztasági fürdőre, ez utóbbit megoldhatjuk a csap alatt is, pelenkázáskor.

Viszont a meleg víz nyugtató és lazító hatása mindig nagyszerű.

Az utolsó képen azt mutatom be, hogy anyának sem kell hogy leszakadjon a háta a fürdetés közben. Fontos, hogy kényelmesen tudjuk tenni a mindennapi dolgainkat, aminek fénypontja az újszülött fürdetése, pancsiztatása!

Csodálatos napokat kívánok a kisbabával!

Ui: a nagyobb babák is élvezik az “egy vödör vízben fürdést”.


Kozma Emese
Kozma Emese

Anya, egyéniség marketing mentor, író, költő, a Kreatív Baba Praktikák és Kreatív Baba Alapok könyv és e-book írója, a Kreatív Baba Program megalkotója. Kissé intorvertált ember, aki imád otthon lenni, családja körében, de szeret kirándulni, utazni, erdőt járni - de aki hajlandó beszélni, tenni, írni, ha azt a babákért, a boldogságért, a jobb életért teszi!