Mi a Kreatív Baba Program?

Ez egy összegyűjtött játékajánló, könyvek, tapasztalatok, és a tanfolyamot végzettek tapasztalatai alapján.

Alapja a könyvek tudásanyaga, tapasztalatok, és a képzés során tanultak (Csecsemő-szülő konzulens képzés).

CSAK EGÉSZSÉGES BABÁK SZÜLEINEK  szól, arról, hogy ezt a testi-lelki egészséget, a tapasztalási vágyat, kreativitást hogyan tartsuk fenn a gyermekünkben.

Ki készítette?

Kozma Emese

keresésekben Kozma Emese  – medvemese, FaceBook profilom itt,  itt pedig a másik weboldalam rólam szóló részlete

A KBProgram úgy indult, mint játékajánló, amihez feldolgoztam sok-sok játékokkal és játszással foglalkozó könyvet. Jegyzetet írtam belőle, és bemutattam a játékokat. Később kiegészült népszerű szakirodalmi utalásokkal, valamint szakkönyveket olvastam erről a témáról, vagyis a szocializálódás előtti, három év alatti kisbabák és kisgyermekek életéről. 2005-ös évben Csecsemő – Szülő Konzulens képzés tananyaga elmélyítette bennem az addig sok tucat helyen olvasottakat, és a tapasztalatokat.

Miért Kreatív Baba a neve?

A kreativitás átszövi életünket, legyen szó problémamegoldásról, főzésről, alkotótevékenységről, művészeti alkotások élvezetéről, és természetesen, (de mint látszik nem kizárólagosan,) művészetről. Az egészséges emberek mind a két agyféltekéjüket használják, a racionális balt, és a kreatív jobb agyféltekét. A világ fejleszteni fogja a racionális gondolkodásunkat. De rajtunk, szülőkön áll, hogy engedjük-e fejlődni a jobb agyféltekét, a kreativitást… és hogy a kettő hogyan fog együtt munkálkodni a gyermekben.

Kreatív nevelésről szól?

A baba kreativitásáról beszélgetünk, valamint játéktevékenységről többféle élethelyzetben.

A központi gondolat: “hogyan játszunk és neveljünk úgy, hogy a gyermek veleszületett kreativitásának kibontakozását segítsük”. – és természetesen ne gátoljuk a túl korán bevezetett tiltásokkal (vagy éppen hogyan tiltunk a NEM szó nélkül…)

Ezek a helyzetek: játék a gyermek szobájában, játék és felfedezés a lakásban, házimunka és a gyermek, nyelv, zene könyv, valamint a “mit mikor” kérdésköre.

A kreativitás, mint minden kipróbálása, sok tevékenység megtapasztalása, önmagunk kifejezése jelenik meg.

Szükséges fejleszteni a kisbabát? Nem “okos” alapvetően?

A baba a tudás lehetőségével érkezik hozzánk. Agya felkészült hatalmas mennyiségű lexikális tudás (megnevezés, nyelv, idegen nyelv) és érzet (éhség, öröm, fájdalom, egyensúly) megélésére és raktározására. Minél több FELDOLGOZHATÓ információt adunk neki (inger-gazdag környezet, mondóka, mese) annál jobban használja majd a későbbiekben további tapasztalat raktározására és feldolgozására agysejtjeit. “ha valami használatban van, jobban dolgozik”.

A kisbaba tehát OKOS, de érdemes odafigyelnünk, mivel töltjük meg agyának, a kis számítógépének, memóriáját.

Örömteli játékórákat kívánok neked és gyermekednek!

Kozma Emese