Kisbaba fejlesztése? Ezért érdemes!

Érdemes sok időt tölteni a csecsemővel is, hiszen játék közben fejleszti önmagát. De miért is?

Amit itt olvasol, az igaz, az őszinte, és azokat mindig úgy mondom neked, hogy közben a legjobbakat kívánom a gyermekednek, és persze neked is, mint szülőnek.

A gyerekem már felnőtt. Kisgyerek korától kezdve dicsérték őt és engem – mert öntudatos, könnyen beszélgető, kreatív, önálló ember lett, aki szenvedélyesen követi a vágyait, és jóval felnőttebb a koránál.

Így túl a negyvenen, túl a tapasztalatokon már nemcsak hitem van a gyereknevelésről, hanem az élet bebizonyította, hogy jó helyen járok azzal, ahogy és amilyenre alakítottam azt a masszát, amit úgy nevezünk: egy gyerek lehetőségei.

Máris újra fogalmazom. A klasszikus nevelés elképzelése és szóhasználata szerint én neveltem, vagyis én alakítottam a gyermekemet. Valójában viszont egy védő-óvó köpenybe burkolva megmutattam neki a világot, úgy és akkor és annyit, amire fel volt készülve, többnyire engedtem elkalandozni, és néha nyesegettem kicsit a világ általi vadhajtásokat.

Túlnyomórészt viszont örült a szívem, hogy önálló, öntudatos, saját magával szemben megfelelően akaratos, mással szemben kedves, de saját életébe beleszólást nem engedő, hatalmat nemcsak maga felől eltoló, de akár vissza is tükröző csodás emberpalánta lett belőle. Olyan, aki már fiatalon meg tud szólalni felnőttek között, de ért a gyerekek nyelvén, tud vezető lenni és tud bohóc, megnevetetti és meghallgatja a többieket, kihozza a legjobbat belőlük, neki még az egyharmad pohár is tele van, céltudatos és kreatív…. Tud dönteni, és tud magának ételt készíteni. Vagyis …. döntsd el te, hogy majd 15-20 év múlva visszatekintve jól fogod-e érezni magad mostani választásaid eredményeképpen. Én jól érzem magam. Így merem ajánlani a könyvet, és a tapasztalatokat.

De legelébb azt mondom, hogy érdemes olvasni, utánajárni, kipróbálni, és megtapasztalni, mennyire jó ez nektek a babáddal.


Kozma Emese
Kozma Emese

Anya, egyéniség marketing mentor, író, költő, a Kreatív Baba Praktikák és Kreatív Baba Alapok könyv és e-book írója, a Kreatív Baba Program megalkotója. Kissé intorvertált ember, aki imád otthon lenni, családja körében, de szeret kirándulni, utazni, erdőt járni - de aki hajlandó beszélni, tenni, írni, ha azt a babákért, a boldogságért, a jobb életért teszi!